Nombre de messages : 1025 Date d'inscription : 30/09/2006
Sujet: Re: Perte Bréguet 693 du I/54 - Cdt Plou & Adj Pointrot Sam 31 Aoû 2024 - 22:27
Point de chute situé, en gros, à 600m au sud du centre bourg d'Hoepertingen. Il est juste un peu dommage que la pale d'hélice survivante ait été poncée jusqu'au métal à vif et il est probable que la bande noire ait été peinte à l'emplacement du logo (Zou kunnen).
En tous cas, encore merci à monsieur "d'Hoepertingen" pour ce joli cadeau !
C'est vraiment bien aimable. Het is heel aardig.
Cordialement,
Vanhoepertingen aime ce message
Marc_91 Colonel
Nombre de messages : 8502 Age : 62 Localisation : Sud de l'Essonne Date d'inscription : 05/12/2006
Een van de zeldzame foto's van luitenant Delattre en zijn mannen voor 12 mei Service Historique de l'Armée de l'Air (SHAA), thans SHD Van links naar rechts: Sergeant DiMatteo, Sergeant/Chief le Pors, Warrant Officer Richard, Sergeant Poitrot, Second Lieutenant Delattre, Sergeant Courtade, Sergeant Jouan, Staff Sergeant Barbier
Wat de propeller betreft, lijkt het er na een gesprek met het Ratier Museum (www.ratier.org) op dat de onderkant van het blad meer op Ratier lijkt. De firma Gnome & Rhône produceerde alleen de motoren. We kunnen duidelijk het Ratier-logo zien op deze andere neergehaalde Br-693:
Au sujet de l'hélice, après conversation avec le Musée Ratier (www.ratier.org), il semble que le bas de la pale ressemble plus à Ratier.La société Gnome & Rhone ne produisait que les moteurs. On voit bien le logo Ratier sur cet autre Br-693 abattu :
Vanhoepertingen Caporal
Nombre de messages : 12 Age : 68 Localisation : Hoepertingen Date d'inscription : 13/06/2011
[Graag zou ik het ganse verhaal willen kennen van de missie met de Breguets 693 die op zondag 12 mei 1940 naar vroenhoven Maastricht vlogen om de Duitse colonnes aan te vallen op de wegen van Maastricht naar Tongeren, Tongeren naar Borgloon en Tongeren naar Waremme Weet u hoeveel vliegtuigen eraan deelnamen...de bemanning...de crashplaatsen. Hoeveel vliegtuigen keerden terug naar de basis Montdidier? moest u hierover meer weten, graag een seintje waarvoor dank. Groeten Luc="Vanhoepertingen"]Zou kunnen[/quote]
Vanhoepertingen Caporal
Nombre de messages : 12 Age : 68 Localisation : Hoepertingen Date d'inscription : 13/06/2011
[Graag zou ik het ganse verhaal willen kennen van de missie met de Breguets 693 die op zondag 12 mei 1940 naar vroenhoven Maastricht vlogen om de Duitse colonnes aan te vallen op de wegen van Maastricht naar Tongeren, Tongeren naar Borgloon en Tongeren naar Waremme Weet u hoeveel vliegtuigen eraan deelnamen...de bemanning...de crashplaatsen. Hoeveel vliegtuigen keerden terug naar de basis Montdidier? moest u hierover meer weten, graag een seintje waarvoor dank. Groeten Luc="Vanhoepertingen"]Zou kunnen
Je voudrais connaître toute l'histoire de la mission du Breguets 693 qui s'est envolé vers Vronhoven Maastricht le dimanche 12 mai 1940 pour attaquer les colonnes allemandes sur les routes de Maastricht à Tongres, Tongres à Borgloon et Tongres à Waremme Savez-vous combien d'avions ont participé... l'équipage... les lieux du crash. Combien d’avions sont rentrés sur la base de Montdidier ? Si vous souhaitez en savoir plus, n'hésitez pas à nous le faire savoir, merci. Salutations
Marc_91 Colonel
Nombre de messages : 8502 Age : 62 Localisation : Sud de l'Essonne Date d'inscription : 05/12/2006
In de http://aerostories.free.fr/dossiers/AA/Bre693/ wijlen Christian-Jacques Ehrengardt a écrit:
De Breguet 693 in de strijd Reis naar het einde van de hel
Zeventien Breguet 693's, verdeeld over zes secties, die onberispelijk vlogen in een geweigerd echelon aan de rechterkant, verschenen ter hoogte van de daken van de stad Maastricht. Het gezelschap viel uiteen aan de rand van de stad. Majoor Plou leidde zijn sectie over de weg naar Tongeren. Aan zijn zijde stonden luitenant Leleu en luitenant Blondy. Hun doel ligt ergens op de twintig kilometer die Tongeren van Sint-Truiden scheidt. Op de terugweg uit Tongeren zagen ze de eerste Duitse colonnes. Een enorm konvooi, de voorkant van de vrachtwagens geel geverfd, de achterkant bruin, waarschijnlijk om de rijrichting van hun observatievliegtuigen aan te geven. Het is pas 12 mei, maar er is al geen twijfel over de richting van hun mars... Het element verrassing zal geen rol spelen. De komst van de Fransen wordt al lang gemeld; Het was moeilijk om op het laatste moment op de vijand uit te komen over een terrein zonder veel aflossing. Zodra de vliegtuigen verschenen, sprongen de Duitse soldaten uit de vrachtwagens, wierpen zich in de greppels en openden het vuur op de indringers met hun individuele wapens. Kanonnen en machinegeweren werden gespannen en in de juiste richting gedraaid, en de bedienden hadden hun vingers op de trekker geklemd... En de hel breekt los.
Plou liet twee bommen vallen op soldaten die hij onder bomen langs de weg zag liggen. Zijn vliegtuig werd voor het eerst geraakt, daarna volgden de inslagen elkaar op. "Onmiddellijk daarna kantelde mijn vliegtuig scherp op zijn linkervleugel. Het viel me op dat een groot deel van de voorranden, waarschijnlijk geraakt door luchtafweerprojectielen van klein kaliber, waren afgescheurd. Dankzij de overdruk kwam ik overeind. De Breguet kantelde toen scherp naar rechts, maakte toen een duikvlucht en raakte de grond in een veld langs de kant van de weg. Ik was nog maar net begonnen, of mijn missie was voorbij. Ik bleef ongedeerd. Mijn mitrailleurschutter, Adjudant-Adjutrot, die op het moment van de inslag uit de cabine werd gegooid, raakte gewond aan zijn neus. "
Nauwelijks begonnen, was de oorlog voorbij voor de twee mannen, die gevangen werden genomen. De Breguet van luitenant Leleu werd in brand gestoken. De piloot won hoogte om zichzelf en zijn schutter per parachute te laten evacueren. Ze werden ook gevangen genomen. Uiteindelijk slaagde Lieutenant Blondy, hoewel zwaar gewond, erin het gordijn van vuur over te steken. Zijn vliegtuig zal de missie op zijn buik afmaken in Berry-au-Bac.
À Montdidier où stationne le GBA I/54, deux avions seulement se présentent vers 15 heures : " On s'approche anxieux. Les équipages sortent de la carlingue, les questions se précipitent. Tout le monde veut savoir, mais eux, ceux qui en sont revenus, presque inconscients, les yeux encore remplis de ce à quoi ils ont assisté, de ce qu'ils ont vécu, ne répondent que par monosyllabes tout en se dirigeant vers la tente tenant lieu de vestiaire. [...] À la tombée de la nuit, la voiture revient de Bapaume [où s'est posé le sous-lieutenant Gady]. Gady en descend, mais il faut renoncer à obtenir quoi que ce soit aujourd'hui : il est presque complètement sourd et ne sait que répéter « C'est affreux ! c'est affreux ! » " . Op Montdidier, waar de GBA I/54 gestationeerd was, arriveerden rond 15.00 uur slechts twee vliegtuigen: "We komen angstig dichterbij. De bemanningen komen uit de cabine, de vragen haasten zich. Iedereen wil het weten, maar zij, degenen die zijn teruggekomen, bijna bewusteloos, hun ogen nog steeds gevuld met wat ze hebben gezien, wat ze hebben meegemaakt, antwoorden alleen in eenlettergrepige woorden terwijl ze zich een weg banen naar de tent die als garderobe dient. [...] Bij het vallen van de avond keerde de auto terug uit Bapaume [waar tweede luitenant Gady was geland]. Gady komt klaar, maar hij moet vandaag alles opgeven: hij is bijna helemaal doof en weet alleen hoe hij moet herhalen: "Het is verschrikkelijk! Het is verschrikkelijk! » " .
Tweede luitenant Édouard Henry maakte deel uit van de tweede sectie van GBA II/54: "We bereiken het westelijk deel van Maastricht volgestouwd met troepen en pantservoertuigen. De bruggen lijken intact. Op 15 meter boven de grond, onder vuur van mijn 404 en mijn twee MAC's, zag ik de Duitsers uit hun voertuigen springen en naar de greppels rennen. Ik nam de weg naar Tongeren en wierp mijn bommen in enfilade op de Panzers. Toen ik plotseling een batterij luchtafweergeschut zag, rende ik naar binnen met de bedoeling het aan te vallen, maar een uitbarsting van granaten besproeide ons letterlijk; De rechtermotor staat in brand, een deel van mijn dashboard is kapot, ik moet opgeven. Als ik een open plek zie, land ik op mijn buik in een stofwolk. Henry en zijn mitrailleurschutter, tweede luitenant Besson-Guyard, werden enkele minuten later gevangen genomen.
Sergeant Édouard Fourdinier, die samenwerkte met tweede luitenant Michel de La Porte du Theil (zoon van de generaal die het bevel voerde over het VIIe Legerkorps), vormde de eerste sectie van GB II/54 met zijn leider, majoor Grenet: "Een paar minuten voor het opstijgen nam sergeant Lamour, met wie ik samenwerkte, een foto van La Porte du Theil en mij en ik dacht helaas niet dat deze foto de laatste zou zijn van mijn ongelukkige kameraad. [...] "We kwamen toen terug naar onze linies en ik probeerde zo goed mogelijk te landen, nadat ik een weg was overgestoken en bomen had gezien. Het was een noodlanding, door de bomen te raken vlogen de twee motoren op 15 meter van het vliegtuig! Zodra het vliegtuig tot stilstand kwam, slaagde ik erin uit te stappen en ging naar achteren om te proberen mijn kameraad La Porte du Theil eruit te trekken, die helaas vastzat. Ondanks al mijn pogingen, en twee keer, de metalen platen rood verhit door het brandende vliegtuig, moest ik opgeven, terwijl Belgische soldaten renden om te proberen ons te helpen. Er was nog 600 liter benzine over, machinegeweerpatronen en kanongranaten niet meegerekend, en het explodeerde allemaal. Fourdinier, zwaar verbrand, sloot zich pas in Toulouse bij zijn groep aan.
Ook de andere secties, ontwricht onder de slagen van het luchtafweergeschut, bleven niet gespaard. Van de 18 toestellen die om 12.05 uur vertrokken (11 van GBA I/54 en 7 van GBA II/54) keerden er slechts 8 terug. Deze eerste oorlogsmissie van de Franse aanvalsluchtvaart luidde de doodsklok voor de Franse doctrine op het gebied van aanvallen op lage hoogte. [.../...]
Staff Sergeant Edouard Fourdinier (links) en Lieutenant Michel de la Porte du Theil (rechts) voor hun Bréguet 693 N°34 van de GBA II/54, enkele minuten voor hun vertrek naar de missie van 12 mei 1940. De enige overlevende van deze release, Fourdinier, liet bij zijn terugkeer in de band eind juni de foto signeren door zijn "bazen" van de groep: Van links naar rechts: Kapiteins Jeunet (3de Smaldeel) en Lacat (Groepscommandant) en Luitenant De Bearn (4de Smaldeel)
Le Sergent-Chef Edouard Fourdinier (à gauche) et le Lieutenant Michel de la Porte du Theil (à droite) devant leur Bréguet 693 N°34 du GBA II/54, quelques minutes avant leur départ pour la mission du 12 Mai 1940. Seul survivant de cette sortie, Fourdinier, à son retour au groupe fin Juin, fera dédicacer la photo par ses "patrons" du groupe : De gauche à doite : les Capitaines Jeunet (3ème Escadrille) et Lacat (commandant de Group) et le Lieutenant De Bearn (4ème Escadrille). Foto A.Lamour via AeroJournal N°26 (2002)
Vanhoepertingen aime ce message
Parabellum Major
Nombre de messages : 1025 Date d'inscription : 30/09/2006
Sujet: Re: Perte Bréguet 693 du I/54 - Cdt Plou & Adj Pointrot Mar 3 Sep 2024 - 2:11
Marc_91 a écrit:
Au sujet de l'hélice, après conversation avec le Musée Ratier (www.ratier.org), il semble que le bas de la pale ressemble plus à Ratier.La société Gnome & Rhone ne produisait que les moteurs. On voit bien le logo Ratier sur cet autre Br-693 abattu :
Hélice Ratier 1527/1528, c'est ce qu'indique cette documentation (lien joint) sur le site "La patrouille simple".
La bande noire, sur la face avant et la face arrière de la pale d'hélice décapée pourrait n'être qu'une "licence artistique", purement décorative ?
Vanhoepertingen Caporal
Nombre de messages : 12 Age : 68 Localisation : Hoepertingen Date d'inscription : 13/06/2011
Sujet: Re: Perte Bréguet 693 du I/54 - Cdt Plou & Adj Pointrot Mar 3 Sep 2024 - 11:45
Chers tous Quelqu'un connaît-il toute l'histoire du dimanche de Pentecôte, le 12 mai 1940 ? Combien de Breguet 693 ont décollé du Mont Didier pour se rendre à Maastricht ? Combien d’avions sont revenus ? Les gens connaissent-ils déjà le nombre, les équipages et les lieux des accidents ? Si possible, vous pouvez envoyer toutes les informations à wijantsluc@telenet.be
Merci beaucoup
Vanhoepertingen Caporal
Nombre de messages : 12 Age : 68 Localisation : Hoepertingen Date d'inscription : 13/06/2011
Sujet: Re: Perte Bréguet 693 du I/54 - Cdt Plou & Adj Pointrot Mar 3 Sep 2024 - 17:29
Chers tous J'en ai déjà trouvé beaucoup. Un grand merci à Marc_91 et à tous ceux qui m'ont aidé. J'aimerais connaître tous les numéros des avions GBA II, leurs équipages et les lieux de crash. J'aimerais en savoir plus. Merci
Parabellum Major
Nombre de messages : 1025 Date d'inscription : 30/09/2006
Sujet: Re: Perte Bréguet 693 du I/54 - Cdt Plou & Adj Pointrot Jeu 5 Sep 2024 - 11:26
Vanhoepertingen a écrit:
Chers tous Quelqu'un connaît-il toute l'histoire du dimanche de Pentecôte, le 12 mai 1940 ? Combien de Breguet 693 ont décollé du Mont Didier pour se rendre à Maastricht ? Combien d’avions sont revenus ? Les gens connaissent-ils déjà le nombre, les équipages et les lieux des accidents ? Si possible, vous pouvez envoyer toutes les informations à wijantsluc@telenet.be